Hur flyttar man tavlor?

Att flytta är en ganska stressig process. Det är lätt att förbise små detaljer som vad man ska göra med sina älskade tavlor mellan att packa lådorna, planera transport en och att vara säker på att inte glömma något viktigt. Ingen vill dock se sina konstverk skadas eller repas när de ska flyttas. Hur löser man egentligen detta problem?

När du flyttar dina tavlor kommer dessa råd att hjälpa dig att hålla dem i perfekt skick.

 

Förberedelser: Se till att du har allt du behöver innan du ens tänker på att plocka ner dina tavlor. Dina bästa vänner i detta projekt kommer att vara tejp, bubbelplast och mjukt papper. Klipp ut tillräckligt med förpackningsmaterial för att täcka allt och mät varje tavla innan.

 

Extra säkert skydd: För att vara extra försiktig kan du överväga att använda kartong eller skumskivor runt om tavlorna. Det ger ett extra lager av stötdämpning och skyddar mot eventuella olyckor som kan inträffa under transporten. Se till att allt är ordentligt fastsatt med tejp för att undvika onödiga skador.

 

Fotografera tavlorna före nedmontering: Innan du börjar plocka ner dina tavlor, ta några snabba foton av varje konstverk. Det kommer inte bara att vara en kul påminnelse om dina vackra konstverk, utan kommer också vara till stor hjälp när det väl är dags att packa upp och återplacera allt i ditt nya hem. Dessutom är det användbart för eventuella försäkringskrav om något mot förmodan skulle gå fel under flytten.Var försiktig vid nedmontering: När det är dags att ta ner dina tavlor från väggen, gör det med stor försiktighet. Använd t ex. en skruvmejsel eller ett annat verktyg som är mest lämpligt för att dra ur dina krokar eller spikar. Det kan vara en bra idé att ha en extra uppsättning händer för att hjälpa till, speciellt om du har stora eller tunga tavlor.

 

Tillräcklig förpackning: Placera varje tavla i mitten av den förberedda förpackningen och vik sedan in kanterna noga. Se till att alla öppna sidor är ordentligt tejpade för att hålla förpackningen säker och stabil. Om du har flera små konstverk av samma storlek kan du överväga att packa dem tillsammans för att spara på förpackningsmaterialet.

 

Speciallådor för stora konstverk: För större konstverk kan det vara värt att investera i speciallådor för att klara transporten. Dessa lådor är vanligtvis justerbara i storlek och ger extra skydd. Lägg ett lager av bubbelplast eller skum längst ner i lådan och ställ sedan konstverket på det skyddande lagret. Se till att fylla eventuella tomrum med förpackningsmaterial för att undvika att tavlorna rör sig under transporten.

 

Tydlig märkning: När alla dina tavlor är säkert förpackade, se till att märka varje förpackning tydligt. Använd en permanent penna och skriv vilket rum de tillhör och gärna en kort beskrivning av innehållet. Det kommer att göra att det blir mycket enklare när det sen är dags att packa upp och hänga upp dem i ditt nya hem.

 

Kommunicera med flytteamet: På själva flyttdagen är det bra att prata med ditt flyttteam om de ömtåliga föremålen. Om det är möjligt, transportera dem i din egen bil för att få mer kontroll över deras säkerhet.Återplacera snabbt: När du väl är framme i ditt nya hem, försök att återplacera dina tavlor så snart som möjligt. Förutom att det gör hela flyttupplevelsen mer effektiv, ger det dig också chansen att snabbt återgå till att njuta av dina konstverk på väggarna.Dina tidigare tagna foton kan du nu använda som en guide för att få dem tillbaka på rätt plats.Att flytta tavlor kan verkligen vara en konstform i sig, men med lite förberedelse och pyssel från dig kan du försäkra dig om att dina konstverk når sin nya plats säkert och utan skador.

 

Nästa gång du står inför en flytt, ge dina tavlor den extra uppmärksamhet de förtjänar för att se till att dom en smidig och trygg transport!